Ta sig till Ulanbator

Ta sig till Ulanbator

På den transsibiriska järnvägen så finns det ett stopp i Ulanbator. Det betyder att du kan välja att uppleva denna klassiska rutt för att komma fram till Mongoliets huvudstad. Ulanbator kallas ibland också bara för UB och det här är en stad som anses som världens kallaste huvudstad då man kan nå temperaturer på minus 30 under vintertid. Välj att resa till Ulanbator under våren eller hösten då det är som behagligast att vistas i den.

För svenskar så finns det lite olika sätt att resa till Ulanbator på. Du kan som sagt uppleva den transsibiriska järnvägen och se Mongoliet som en del av resan. Eller så finner du ett direktflyg från Stockholm eller Köpenhamn. Det kan också vara så att du vill resa till angränsande länder som Kina och Ryssland för att sedan ta dig vidare mot Mongoliet med buss eller tåg.

Flyg till Mongoliet

Det finns en flygplats i Mongoliet som kan ta emot internationella flyg och det är Chinggis Khaan International Airport (ULN). Den ligger 18 km sydväst om Ulanbator. Flygplatsen kallades tidigare för Buyant Ukhaa vilket är namnet på kullen som den ligger på. Flygplatsen renoverades 1986 och den fungerar rätt så bra även om den är enkel.

Sedan 2017 så har det införts lite förändringar vad gäller busslinjer från flygplatsen till UB. Du bör kunna ta linje 7. För att kunna åka så ska du ha ett förbetalt kort. Det kan du köpa på flygplatsen, glöm inte bort det!

Om du vill ta taxi från flygplatsen till Ulanbator så får du räkna med att det kommer att kosta omkring 20000 MNT per bil. Du kan dela den med andra. Det går att ordna med taxi från terminalen där du hämtar ut bagage. Betalning görs med kontanter så se till att plocka ut dessa från bankomater som finns på flygplatsen innan du åker vidare.

Mongoliets flygbolag MIAT har direktflyg från städer som Berlin, Moskva, Frankfurt, Tokyo, Hong Kong och Singapore. Andra internationella flygbolags om erbjuder flyglinjer till Mongoliet är Hunnu Airlines, Korean Air och Aero Mongolia. På nätet kan du jämföra priser och hitta den billigaste flygresan till Mongoliet just nu. Om du kan åka under lågsäsong och på obekväma tider så finns det pengar att spara på det.

Res med tåg

Det finns direkttåg från Moskva i Ryssland och Peking i Kina. Dessutom så finns det tåg till UB från Erlian och Jining. Dessa städer ligger i Kina och tågen går 3 till 4 gånger per vecka. Varje dag så finns det också ett tåg från ryska Irkutsk. Det här är bekväma tåg som inte går så snabbt så räkna med många timmars resa.

Tågen från Peking går en gång per vecka och du måste boka plats på tågstationen i Peking eller på International Hotell i samma stad. Det tar cirka 26 timmar att resa med tåg från Peking till Ulanbator.

Hyra bil

Det finns hyfsade vägnät mellan Mongoliet, Kina och Ryssland. Det går att hyra bil på flygplatsen såväl som i större städer. Det du måste tänka på är att det inte alltid är så enkelt att köra. Inte bara för att vägarna stundtals är gropiga och helt utan underhåll. Trafiken är också rätt så vild. Om du inte är van vid den här typen av trafik så kan det vara klokare att åka taxi eller buss. Det kan ju röra sig om rätt så långa avstånd och då kan det också kännas tryggare att resa tillsammans med andra och med en förare som känner igen sig.

Bussar

I varje liten och mellanstor stad i Mongoliet så finns det en lokal buss eller van som kommer att ta dig till UB. Bussar är ofta försenade och det kan vara så illa att du inte ens kommer fram samma dag! Det dyker dock hela tiden upp nya bussbolag och det ökar konkurrensen vilket leder till bättre service. Bussarna stannar vid stadens tågstation och vid det som en gång var de botaniska trädgårdarna.