Ta sig runt i Ulanbator

Ta sig runt i Ulanbator

Det är inte helt enkelt att ta sig omkring i Mongoliet och det är också en del av charmen. Om du är ute efter ett äventyr så kommer du att få det! Det vanligaste sättet för backpackers att ta sig omkring är med minivans och jeepar som kommer fram på vägar som inte direkt är asfalterade. Det är inte ovanligt att resa med buss i nära ett dygn för att ta sig från en stad till en annan. Alternativet blir en dyr flight.

I Ulanbator så finns det bussar och du kan åka taxi. Det lokala systemet med bussar fungerar bra. Många gånger så kan du promenera till de museum och restauranger som du vill besöka. Men det beror förstås på vart ditt hotell ligger.

Det är inte ovanligt att lifta i Mongoliet och du kan lifta med lokalbor. Det här kan dock innebära en risk och är inget som kan rekommenderas ens när du reser i sällskap med andra. Då kan det vara klokare att dra ner på kostnader för resor genom att dela taxibilar med andra. Det är vanligt och det är något som sker vid marknader.

Ta dig till Ulanbator

Du kan flyga direkt till Ulanbator med utvalda bolag. Dessutom så går det flyg från städer som Tokyo, Hong Kong, Berlin och Moskva så det är inte helt omöjligt att hitta bra flygvägar som sparar tid och pengar. Under juli månad så är det högtrafik och då kan det till och med vara svårt att hitta en flight och ett ledigt hotellrum i Ulanbator!

Med tåg så kan du komma till staden med den transsibiriska järnvägen. Det finns också lokala tåglinjer som går över gränsen till Ryssland och Kina. Även om det är mysigt att åka tåg och du då kommer att få se den vackra naturen på vägen så kan buss rekommenderas. Bussresor är nämligen mycket billigare än tågresor i Mongoliet.

En busstur från Beijing till gränsstaden Erlian kostar omkring 180 RMB. Resan tar omkring 12 timmar och det finns bussar från Erlian till gränsen och sedan vidare till Ulanbator.

Är det säkert att resa i staden och vidare?

Du får vara beredd på att Mongoliets huvudstad inte direkt är en modern stad om du jämför med det som du är van vid. En del kallar den till och med för en slumstad men det är kanske att överdriva. Det finns trots allt moderna kommunikationer med bussar och tåg. Det är säkert att åka taxi men tänk på att du måste öva lite på uttal. Om taxichauffören inte förstår vad du säger så kanske du inte kommer fram till rätt plats! Att hyra bil är inte heller alltid att rekommendera, trafiken och vägarna är inte alltid säkra för utlänningar. Om du planerar din resa väl så kan du resa säkert från Ulanbator och vidare i landet.