Att göra i Ulanbator

Att göra i Ulanbator

Det är inte svårt att hitta något att göra i Ulanbator, det blir snarare klurigare att komma fram till vad du har tid med. Det är också därför som det inte är så dumt att planera lite i förväg. Då du vet vilka museum du vill besöka och vilka platser som du vill se så behöver du inte ödsla tid på plats. Då kan du stiga upp tidigt på morgonen och ta dig direkt till stadens mest sevärda platser. Beroende på när du kommer till UB så kan det vara festivaler och andra spännande aktiviteter på gång. Om du bor på hotell så ska du passa på att fråga om detta i receptionen för att få vara med om lokala event.

Här är några förslag på sådant som du inte bör missa när du är i Ulanbator.

Mongoliets Nationalmuseum

Lär dig allt om Mongoliets historia på detta museum. Här kommer du att se fornlämningar såväl som senare kultur i form av dräkter och konstverk. Om du har sett Star Wars filmerna så kanske du kommer att känna igen dig. Det verkar som att Mongoliets nationella dräkter har varit en stor inspiration för karaktärernas utstyrsel i filmerna…

Choijin Lama tempelmuseum

De stora röda dörrarna till templet är imponerande och det här är ett museum som de flesta kan se meningen med. Templet var en gång munken Luvsan Haidav Choijin Lamas hem. Det ligger mitt i Ulanbator och är lätt att hitta. Templet byggdes i början av 1900-talet och stängdes 1938. Det hade antagligen rivits om man inte hade bestämt år 1942 att det skulle få bli ett museum som ett minne av den typ av livsstil som en gång var vanlig bland de rikare munkarna i Mongoliet.

Bogd Kahns vinterpalats

Palatset byggdes mellan 1893 och 1903. I det bodde Mongoliets åttonde budda och sista kung Jebtzun Damba Hutant VIII. Han kallas ofta rätt och slätt för Bogd Khan. Kungen bodde i palatset under 20 år. Palatset ligger vid floden Tuul Gols strand och har flera olika byggnader. I dessa kan du se buddistisk konst. Dessutom så är det spännande att se en plats där en kung har bott. Det mesta är i mycket gott skick och det är verkligen tur att ryssarna inte rev palatset så att det kunde få bli ett museum.

Drick kaffe

Ta en paus från alla museer och drick kaffe på UBean Coffee. Här serveras det kaffe i amerikansk stil. De använder sig av kaffebönor som kommer från länder som Etiopien och Honduras. Bönorna rostas på plast och så bryggs det kaffe av utbildade barristor. Här finns det också typiska amerikanska delikatesser som bagels och munkar.

Drick öl

Eller så kan du skippa kaffet och ta dig till bryggeriet som heter Hops & Rocks. Det här är ett ölbryggeri som har lanserats av lokalbor. De brygger lite olika typer av öl. Det finns sorter som enbart är tillgängliga under vissa säsonger och så bjuder man på mat som passar med öl. Typisk bar-cuisine med andra ord.

Naran Tuul Market

För engelsktalande så låter det som en marknad för verktyg (tools) men det här är verkligen inte adressen för den som är på jakt efter en ny hammare. Khar Zakh som också kallas för en slags svartmarknad är en plats som du inte får missa. Här kan du köpa traditionella mongoliska kläder, mattor, rid utrustning och så souvenirer. Marknaden är också en attraktion för ficktjuvar så var noga med att hålla ordning på värdesaker. En midjeväska kan vara en bra plan…

Mer shopping

1921 så etablerades State Department butiken som kallas för Ikh delguur eller stor shop på svenska. Hit kommer många turister för att shoppa. Du kommer att hitta de bästa varorna från staden i en enda byggnad. Om du är ute efter kashmir så är detta också rätt adress. Dessutom så har butiken gott om böcker om Mongoliet för den som är nyfiken på att lära sig mer.