Bra att veta

Bra att veta

Innan du susar iväg till Mongoliet, eller tuffar dit med tåg, så finns det lite saker som du bör tänka på. Det tar tid att komma fram och Ulanbator är inte direkt destinationen om du är ute efter en lyxsemester. Men om du lyssnar på de som har rest till staden så märker du att de talar lyriskt om den. Det här är fortfarande en pärla som inte har exploaterats av turister och som bjuder på autentiska upplevelser som du sedan tar med dig som minnen för livet.

Kommunikation med mongoler

Det är få personer i UB som kan engelska. De flesta pratar ryska så det är ett språk du bör öva på inför din resa till Mongoliet! Du kan förstås ta med dig ett rysk-svenskt lexikon för att kunna kommunicera med lokalbor. Det lokala språket mongol liknar turkiska men tillhör en egen språkfamilj.

Bo med lokalbor om du kan

Det finns hotell men ett tips är att bo med folk som bor i Ulanbator. En del av hotellen är faktiskt samma sak som lägenheter som ägs av lokala familjer. Familjemedlemmarna finns i nästa rum och pratar gärna med dig så gott de kan på engelska, ryska och teckenspråk.

Testa livet i en Ger

Det finns Ger-distrikt i UB. Det här är områden där folk bor i bostaden som kallas för Ger. Den är ett slags tält som är lite mer bastant och permanent. När du är i UB så ska du testa att bo i en Ger eller i varje fall besöka en. Bostaden har distinkta möbler och ger dig en smak av vad mongoliskt nomadliv är.

Åk inte till Ulanbator på vintern!

Det kan bli minus 30 grader utomhus och det blåser mycket bittert. Dessutom så kan det snöa ordentligt och då kanske du fastnar i staden längre än vad du hade trott. Åk under våren eller mot hösten då temperaturerna blir behagliga.

Ta med andningsskydd

Det här är inget skämt! Luften i Ulanbator är stundtals så full av luftföroreningar att den inte är trevlig att andas in. Det här beror delvis på att distrikten med Ger-bostäder använder sig av kol för värme och ljus. Det här märks särskilt under vintermånaderna då det eldas extra mycket med kolet. En annan anledning till att komma under de varmare månaderna!

Klä dig rätt!

Om du kommer på sommaren så kan det bli mycket varmt, även på kvällar. Se till att du har kläder som passar i en stad där utelivet är pulserande och aktivt under sommarmånaderna. Oavsett när du kommer så ska du ta med skor som är bra att promenera i. Det kan bli långa promenader. Både i staden och då du ger dig ut för att uppleva vildmarkerna omkring UB. Om du tänker resa vidare i landet med mindre flygplan så ska du också tänka på att det inte alltid går att ta med sig så mycket packning. Då kan det vara smart att packa lätt från start. I öknen så blir det mycket varmt på dagarna och sedan kallt på nätterna. Då behöver du en kombination av kläder för att inte svettas och sedan frysa!

Du behöver inga kartor

Använd Waze om du vill men det behövs knappast. Det finns wi-fi i Ulanbator och helt vanliga elektriska uttag som du kan använda dig av utan adapter. Det finns två huvudgator, Peace Avenue och Narnii Road. Utöver detta så är det inte många gator med namn att lägga på minnet. Peace Avenue används som nyckelpunkt för att beskriva var olika butiker och attraktioner ligger.

Landskod och valuta

Landskoden till Mongoliet är +946 och deras valuta kallas Tögrög (NMT).